tirsdag 1. november 2011

GI oss idag vårt daglige brød!

Marie med lang hals, FØR episoden
med brødet og befolkningen.

Marie Antoinette var en kul dame. En av historiens store blondiner, med et vinnende smil og et klart sinn. Hun spilte piano, og underholdt sine nære venner. Med andre ord et lett offer for datidens Se&Hør. Så det er egentlig helt upassende at jeg bruker et bilde av henne i en artikkel om brød.
Eller kanskje ikke? Det viser seg at produksjon og salg av bakevarer er en gesjeft full av intriger og maktspill som hadde passet bedre i datidens Versailles.

La dem spise brioche!
Rousseau er den eneste kilden man kjenner til Marie Antoinettes udødelige utsagn om at de som ikke hadde brød kunne spise brioche istedet. Og hvorfor ikke? Jeg har da gjort det selv. Eller knekkebrød, eller endog flatbrød. Men nå sa hun altså ikke dette. Hun var en smart dame som visste at kornhøsten hadde vært elendig, og at fransk økonomi utelukket omfattende import av hvete. Og ja, det var ikke uvanlig at bakerne slapp opp for mel før jul hvis sommeren hadde vært kald og våt. Forøvrig en av argumentene til bakerlaugene når de innyndet seg hos kongen med sine krav om særbehandling. "Vi må sikre brødforsyningen, Deres Majestet,  så det er viktig at laugets medlemmer ...." Men dette er en digresjon.

Brød og Bil
Lurt på hvorfor det er så få bilbutikker, men så mange bakebutikker?
Det koster ca 65.000 å lage en bil. En typisk bil selges for kr. 280.000,- Av dette tar staten i Norge kr. 190.000. Det vil si at alle de som lager deler, skrur dem sammen til en bil, frakter den, selger den og utfører garantireparasjoner på den, får kr. 27.000 på deling. Altså under 10 % av utsalgsprisen.

La oss ta et brød. Det koster 2,50 i materialer å lage et vanlig brød. Slike brød selges for fra kr 25,- til kr 45,- i butikken. Det er 10-20 ganger mer enn det koster i materialer. Det er nesten umulig å gå konkurs som baker i dagens Norge med en slik avanse.

Mens bilproduksjon er en utrolig kostnadseffektiv prosess med liten fortjeneste, er brødbaking et sløseri og en grådighetskultur uten sidestykke. Derfor kan det være et bakeri på hvert hjørne, mens bilbutikkene er få men effektive.

Vi blir lurt på mange vis til å tro at brød må være dyrt. En av grunnene til dette er at det er et effektivt monopol på salg av mel i Norge. Ved kjøp av 2 kg hvetemel betaler du kr. 11.10. Bare på denne ene ingrediensen har så mange vært å forsynt seg av kaken at melposen koster 5 ganger så mye som melet i utgangspunktet gjør. Så skal du regne på produksjonskostnader ved brødbaking, blir du lurt hvis du går i matbutikken og kjøper mel. Det blir som å gå på Biltema for å bygge din egen bil.

Opprør og kake
Så hva skal vi tro? I Danmark har befolkningens protester ført til at regjeringen har oppnevnt en kommisjon som skal se på de danske brødprisene. Nyrike Norge (tenk at folk her ikke engang vet at "ny-rik" er et skjellsord!) innbiller seg at jo dyrere brød de kjøper, jo mer vellykkede er de. Så de betaler gladelig både 20 og 50 kroner for et brød. Det er lenge før folket reagerer med misnøye på brødprisene. I mellomtiden koser jeg meg med kake!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar